Associació Internacional d’Entitats de Gossos d’Assistència i Teràpia Assistida amb Animals.

Intervencions Assistides amb Animals


Què són les Activitats Assistides amb Animals


Activitats Assitides amb Animals 

Les Activitats Assistides amb Animals són activitats de caràcter lúdic, moltes vegades amb resultats erapèutics,però sense la necessitat d'ajustar-se a un marc de rigor científic.

Aquest tipus d'activitats poden dirigir-se a diferents sector de la població, sense que sigui necessària una actuació personalitzada. L'objectiu que es persegueix és la millora de la qualitat de vida de la persona mitjançant el vincle que crea amb l'animal. Les persones que tenen dificultats per a resoldre qüestions relacionades amb aspectes físics, mentals, emocionals o cognitius, troben en l'animal una motivació.


Per desenvolupar aquest tipus d'activitats no es requereixen necessàriament la presencia d'un terapeuta.

 

Teràpies Assistides amb Animals


Les Terápias Assistides amb Animals són la Intervenció d'animals en activitats terapèutiques per a ajudar a millorar la qualitat de vida de persones amb necessitats especials.

Només pot ser dirigida per professionals de la salut o de l'educació.

L'activitat ha de tenir uns objectius concrets, fixats prèviament i ha d'existir avaluacions per a poder quantificar els avanços i progressos.

Les Terápias Assistides amb Animals es basen a aprofitar els valors intrínsecs de l'animal per a facilitar la labor del terapeuta.

Són a més un complement a les teràpies tradicionals.


Perquè la Teràpia amb Animals


S'utilitzarà un animal per aquest propòsit com una eina per a crear una interacció més gran entre la persona en qüestió i l'educador o el terapeuta.


L’animal crearà aquest vincle que permetrà redireccionar comportaments en un sentit terapèutic o educatiu, i en un clima relaxat i distès.


En moltes ocasions, l’animal actuarà com un mirall per la persona, circumstància que pot aprofitar el terapeuta o professor per buscar solucions.


La teràpia assistida amb animals resulta beneficiosa com a complement en la rehabilitació de trastorns múltiples i altres malalties, com ara l'aïllament social, problemes de motricitat, de memòria o processos de dol.


També es pot utilitzar com a complement terapèutic en disfuncions infantils: autisme, síndrome de Down o paràlisi cerebral, entre d'altres.


La gran utilitat d'aquests animals en teràpia es aconseguir el que moltes vegades ni la família ni els professionals poden arribar a conseguir: trencar un comportament preestablert, molt tancat, que impedeix a la persona comunicar-se amb la resta i que la manté tancada en el seu propi món.


D'aquesta manera, l'animal aconsegueix despertar l'interès de la persona i relacionar-se amb ella.